top of page

6 tips om de juiste producten te kiezen in de supermarkt

Je wil gezonder gaan eten, staat in de supermarkt en wordt overladen met een enorme hoeveelheid aan producten en jij vraagt je af.... Wat moet ik nu kiezen? Daar help ik je in deze blog graag mee!


Om de gezonde keuze te kunnen maken in de supermarkt zijn er verschillende dingen waar je op kunt letten. De verpakking geeft je veel informatie over wat je precies eet en wat je er aan hebt. De meeste informatie haal je hierbij uit de ingrediëntenlijst en de voedingswaarden:


Ingrediënten:

- Hoe minder ingrediënten hoe beter.

Over het algemeen kun je ervan uitgaan dat hoe minder ingrediënten er op de verpakking staan hoe natuurlijker en beter het product is. Wanneer er een lange ingrediëntenlijst staat betekent dit namelijk vaak dat er erg veel onnatuurlijke, onnodige of ongezonde dingen zijn toegevoegd. Denk hierbij aan extra zout, suiker en allerlei E-nummers. Vaak is het zo dat de simpelere en goedkopere producten minder toevoegingen bevatten.


- Let bij de ingrediënten op de volgorde van vermelding.

Op elke verpakking staat benoemd welke ingrediënten er precies in zitten. De volgorde waarin deze ingrediënten vermeld staan laat zien hoe veel hiervan in het product zit. Als een ingrediënt als eerst vermeld staat betekent dit dat hier het meest van in zit. Hoe eerder het product vermeld staat hoe meer hiervan in het product zit. Wanneer er als een van de eerste ingrediënten bijvoorbeeld suiker staat weet je dat dit waarschijnlijk niet zo’n gezond product is.


- Zo herken je suikers!

Suikers zijn er in vele vormen. Soms staat er gewoon suiker op de verpakking, maar andere keren is er wel degelijk suiker toegevoegd maar is deze in een andere vorm, bijvoorbeeld vloeibaar, toegevoegd. Andere ingrediënten die eigenlijk ook alleen maar uit suiker bestaan zijn:

- siroop

- stroop

- glucose en alle andere termen die eindigen op -ose

- sap (concentraat)


Voedingswaarden: - ‘0% vet’ of ‘geen toegevoegde suikers’ zegt vrij weinig over hoe gezond een product is.

In onze samenleving wordt je overladen met leuzen als ‘0% vet’ of ‘geen toegevoegde suikers’ om deze producten aantrekkelijker te maken voor de grote hoeveelheid mensen die gezond wil leven en wil afvallen. Het feit dat deze dingen er op staan wil echter nog niets zeggen over hoe gezond het product is. Wanneer ergens 0% vet in zit betekent dit namelijk niet dat dit bijvoorbeeld ook in calorieën en suikers lager is. Soms worden er juist wat suikers toegevoegd om de verminderde hoeveelheid vet te compenseren in smaak. Ook wanneer er op staat dat er geen suikers zijn toegevoegd zegt dit niets over de hoeveelheid suiker die er in het product zit. Producten (denk bijvoorbeeld aan fruit) kunnen van zichzelf namelijk al rijk aan suikers zijn. Heb je hetzelfde product en zijn er bij de een wel suikers toegevoegd en bij de ander niet, dan is degene zonder over het algemeen wel de verstandigere keuze. Wanneer je dergelijke leuzen op de verpakking ziet staan is het dus altijd goed om ook even de voedingswaarden te bekijken!

- Zo min mogelijk verzadigd vet.

Je kunt op de verpakking onder het kopje voedingswaarde altijd zien hoeveel vetten en hoeveel verzadigde vetten er in zitten. Vetten op zich kunnen goed zijn, maar verzadigde vetten wil je het liefst vermijden! Wanneer je producten met elkaar vergelijkt kun je dus het best kiezen voor het product met de minste verzadigde vetten!

- Zo min mogelijk suikers.

Wat voor de verzadigde vetten geldt, geldt eigenlijk ook voor de suikers. Je kunt altijd aflezen hoeveel van de koolhydraten suikers zijn en ook dit getal wil je het liefst zo laag mogelijk houden. Een goede richtlijn voor een echt gezond product is maximaal 5 gram suiker per 100 gram. Merk je dat je het ondanks deze tips toch nog lastig vind wat je nou precies in huis moet halen, dan is de boodschappenhulp misschien iets voor jou!


Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page