top of page

6 Stiekeme dikmakers

Lees hieronder welke 6 producten vaak een stuk calorierijker zijn dan we door hebben!Dat het eten van taart en ijs niet goed voor de lijn is weet iedereen wel, maar er bestaan ook veel andere (gezonde) producten die relatief veel calorieën bevatten waarvan dit niet altijd algemeen bekent is. In onderstaande blog deel ik dan ook 6 producten die op dagelijkse basis gegeten worden en calorierijker zijn dan velen denken. Mocht je willen afvallen is het dus goed om de consumptie van deze producten wat te verminderen, mocht je willen aankomen kan je er misschien wel wat extra van gebruiken.#1 - Noten, pitten en zaden


Denk je goed bezig te zijn om op een verjaardag enkel van de noten te eten vanwege de gezonde vetten die erin zitten? Op zich wel, sowieso een stuk beter dan chips. Maar het is wel goed om te weten dat het in calorieën niet veel zal verschillen. Eigenlijk alle noten, pitten en zaden zijn namelijk enorm calorierijk. 1 hand noten is al gauw meer dan 100 calorieën en een eetlepel pitten of zaden bevat vaak meer dan 50 calorieën. Een aantal handjes noten op die verjaardag staat qua energie dus al gauw gelijk aan een goede lunch, waarschijnlijk niet helemaal de bedoeling toen je voor de noten koos.


#2 - Kant en klare salades


Even gauw een salade voor de lunch meenemen uit de supermarkt of kiezen voor een salade tijdens het uiteten gaan? Goed bezig zou je toch zeggen?

Helaas is dit vaak niet het geval. Ondanks er ook in deze salades inderdaad veel goede producten zitten, zitten er vaak ook veel calorierijke en soms ongezonde producten in, denk hierbij bijvoorbeeld aan de gebruikte sausjes, oliën, kazen en croutons. Al met al eet je vaak veel meer calorieën dan je zou doen als je gewoon je boterhammen mee had genomen naar je werk. Veel van je favoriete salades zullen gelijk of calorierijker zijn dan je 'normale' avondmaaltijd.


Tip: Vraag in een restaurant of je de saus apart kan krijgen, zodat je deze zelf kan doseren.


#3 - Avocado


De afgelopen tijd is de avocado bijna niet meer weg te denken uit ons voedingspatroon. In bijna elk restaurant staat er minimaal 1 gerecht met avocado op de menukaart. Vanwege de vele gezonde vetten die er in zitten wordt het vaak ook aangeprezen als een gezonde keuze. Desondanks is het goed om te weten dat het eten van een halve avocado op je boterham ongeveer evenveel calorieën geeft als het eten van 2 extra boterhammen. Het is dan goed om je af te vragen wat je liever wil, wat je beter vult en hoeveel avocado je wil nemen?


#4 - Sausjes


Een klein beetje een inkoppertje maar toch blijkt men lastig in te kunnen schatten hoeveel verschil er tussen de verschillende sauzen zit en waar je dan het best voor kunt kiezen. Denk hierbij aan de keuze van het nemen van een eetlepel mayonaise (110 kcal) of een eetlepel ketchup (15 kcal), maar ook aan de keuze voor 100ml carbonarasaus (230 kcal) of 100ml van een van de standaard rode pastasauzen (45 kcal).


#5 - Gedroogd fruit


'Fruit is gezond, dus gedroogd fruit moet een goed alternatief zijn'

Leuk beredeneerd maar helaas niet helemaal waar. Bij gedroogd fruit is al het vocht verdampt waardoor de hoeveelheid suiker naar verhouding enorm veel hoger is dan in normaal fruit. Daarnaast wordt bij gedroogd fruit vaak een relatief grotere portie genomen dan omdat het minder volume heeft en je er dus minder snel vol van zit. Je eet dus vaak een stuk meer calorieën en suikers dan je verwacht!


#6 - Olie en boter


Dagelijks bereiden we ons eten in boter en olie. Dit is zeker niet iets wat we moeten laten maar het is wel van belang dat je bewust wordt van wat hier in zit. Boter en olie bevatten namelijk veel calorieën. Wist jij bijvoorbeeld dat één eetlepel olijfolie wel 90kcal (meer dan 1 boterham) bevat?

Mocht je willen afvallen of makkelijker op gewicht willen blijven is het verminderen van de hoeveelheid boter en olie dus vaak een goede stap.


Begrijp mij niet verkeerd...


Ik probeer met deze blog NIET te zeggen dat het eten van bovenstaande producten ervoor zorgt dat je aankomt of dat je deze producten uit je dieet moet verwijderen! Mijn boodschap is; weet wat je eet, waarom je er voor kiest en kies bewust hoeveel je er van neemt. Vind jij het lastig om je producten uit te kiezen en in te schatten hoeveel je ergens van moet nemen? Ik help je graag verder!!

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page