top of page

De balans behouden tijdens de feestdagen.

Tijdens de feestdagen worden onze gezonde gewoonten vaak even goed op de proef gesteld. Er zijn in deze periode veel meer verleidingen om ons heen en we hebben vaak meer sociale gelegenheden waarbij eten en drinken centraal staat. Daarnaast is het koud en trekt gezellig op de bank blijven zitten vaak iets meer dan door de gure wind te wandelen of naar de sportschool te fietsen.  Maar om in het nieuwe jaar niet te hoeven beginnen zonder enige gezonde gewoonte of met heel wat extra kilo’s is het toch belangrijk om de balans tussen genieten van al het lekkers en gezond leven een beetje te behouden. De tips hieronder kunnen je hierbij helpen. Voor degene onder ons die zich behoorlijk zorgen kunnen maken over het aankomen tijdens de feestdagen kan tip 6 nog wel helpend zijn 😉


Bewust genieten tijdens het kerstdiner

1.      Behoud waar mogelijk je vaste routine.

Ontbijt je altijd met havermout en heb je geen speciaal ontbijt gepland staan? Zorg dan dat je dit normale ontbijtje blijft nemen. Sport je elke woensdag en zaterdag? Blijf ook dat vooral doen!

 

2.      Voeg wat beweging toe rondom de feestdagen.

Ga bijvoorbeeld voor een lekkere wandeling of speurtocht in het bos doen met de familie in plaats van 3 kerstdagen achter elkaar zittend door te brengen. Want alhoewel we het extra eten niet hoeven (en ook niet zo gauw kunnen) compenseren met beweging draagt extra beweging wel bij, helpt het ons ook om onze gezonde gewoontes te blijven uitvoeren en voelen we ons vaak lekkerder.

 

3.      Maak keuzes!

Wanneer het een feestdag is hebben veel mensen de neiging om ‘alle remmen los’ te laten. Zo eten ze elke hoofdmaaltijd uitgebreid, drinken elke feestdag zoveel alcohol als waar ze trek in hebben en eten ze tussendoor geen appeltje meer maar vullen ze zichzelf met kerstkransjes en chocoladebonbons. En alhoewel al deze dingen heerlijk zijn om te nemen is het niet per se nodig (of helpend) om alle feestdagen (of heel de kerstvakantie) zo door te komen.

Probeer in plaats daarvan van te voren een te bedenken wanneer je waar van wil genieten. Kijk welke etentjes en borrels je gepland heb staan en plan daaromheen je gewone gezondere maaltijden en snacks in.


4.      Gezond kan ook heerlijk zijn!

Een feestmaal hoeft niet per se 2000 kcal te bevatten. Je kunt ook heerlijke gerechten maken met voedende en gezonde producten. Wissel gezond en ‘ongezond’ lekker met elkaar af om de balans te behouden.


5.      Compenseer niet!

Sla je ontbijt of lunch niet over enkel omdat je wat meer of ongezonder hebt gegeten tijdens de andere maaltijden. Dit maakt de kans op onnodig veel snacken of overeten bij een later eetmoment alleen maar groter. Daarnaast is het gewoon prima om een aantal dagen iets meer binnen te krijgen, daar hoef je je niet schuldig om te voelen, daar mag je gewoon van genieten!!


6.      Maak je niet zoveel zorgen en geniet!

Veel mensen zijn bang om tijdens de feestdagen veel aan te komen. En hoewel veel mensen na de feestdagen wel iets zwaarder zijn zal er niet ineens 5 kg aan zitten. Het gewicht dat je eventueel wel wat bent bijgekomen zal er vaak ook snel weer af zijn als we de gewone gang van zaken weer oppakken. Even ter geruststelling; om 1 kg aan te komen moet je ongeveer 7000 kcal meer eten dan je normaal doet. Dit staat gelijk aan 7 extra pizza’s, 5 grote zakken chips, 32 donuts of 13 chocoladerepen. Wees dus niet bang dat je ineens een aantal kilo zwaarder bent. Wanneer je bovenstaande tips een beetje aanhoudt zal dit echt meevallen.

 

Extra tip: Zorg ervoor dat je een plan hebt om de draad NA de feestdagen weer op te pakken.

In mijn praktijk zie ik dat het knelpunt bij de meeste mensen niet per se ligt tijdens de feestdagen maar net daarna. Na de feestdagen blijkt het vaak lastig de oude gezondere gewoontes weer op te pakken. We hebben nog restjes in huis, de gewoonte van wat snaaien tussendoor is er weer ingeglipt en voor we het weten eten we 3 weken na oud en nieuw nog steeds te veel en bewegen we te weinig. Wat kan jou helpen de draad na de feestdagen weer op te pakken?Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page