Een gezonder eetpatroon ontwikkelen willen veel mensen wel, maar er erg veel moeite voor doen meestal niet. Bekijk hieronder daarom deze 10 makkelijke aanpassingen die je kunt maken om gezonder te eten en drinken.
1. Doe geen (of eventueel minder) suiker in je koffie en thee.
Je moet misschien even wennen aan de smaak, maar als je eenmaal gewend bent is dit een gemakkelijke optie om minder suiker en daarmee calorieën binnen te krijgen.
2. Kies bij brood, pasta en crackers ed. voortaan voor volkoren.
Een gemakkelijke switch met goed resultaat. Je kunt namelijk hetzelfde blijven eten maar krijgt ineens veel meer vezels binnen, wat onder meer goed is voor je stoelgang en zorgt voor een verzadigd gevoel en een verminderde kans op hart- en vaatziekten.
3. Koop je vlees en vis ongepaneerd en ongekruid.
Erg lekker een gekruid stukje kip, maar dat kun je beter zelf thuis kruiden. In de supermarkt brengt dit namelijk veel extra vetten en zout met zich mee. Een gepaneerd stukje vlees of vis zorgt, naast wat extra koolhydraten van het paneermeel, meestal ook voor extra zout en daarnaast werkt het laagje een beetje als spons waardoor het tijdens het bakken veel meer vet opneemt.
4. Verminder de hoeveelheid alcohol die je drinkt of neem niets meer.
Deze spreekt voor zich; alcohol is niet goed voor je lichaam, brengt onnodig veel extra calorieën en zorgt er geregeld voor dat je ongezondere eetkeuzes maakt.
5. Kies voor zoveel mogelijk onbewerkt voedsel.
Over het algemeen geldt dat hoe minder bewerkt je voedingsmiddelen zijn, dus hoe meer ze lijken op het product dat uit de natuur gehaald wordt, hoe minder calorieën, suiker, verzadigd vet en zout ze bevatten en hoe meer vitamines, mineralen en vezels ze bevatten. Hier zijn wel enkele uitzonderingen op.
6. Vermijd sappen en frisdrank met suiker en kies voor water, thee, koffie, limonade zonder suiker en eventueel af en toe light frisdranken.
In de meeste sappen en frisdrank zit enorm veel suiker, een product waar we al genoeg van binnenkrijgen en wat niet goed is voor ons lichaam. Zorg dat je dagelijks suikervrije dranken neemt en kies enkel bij uitzondering eens voor een suikerrijk sapje.
7. Neem dagelijks 1 stuk fruit.
Fruit zit boordevol vitaminen, mineralen, vocht en vezels. Het is vaak relatief laag in calorieen en gemakkelijk mee te nemen.
8. Zorg dagelijks voor 3-6 eetmomenten.
Voldoende en regelmatig eten is onder meer belangrijk voor het stabiel houden van je bloedsuikerspiegel en om snacken en overeten te voorkomen. Je lichaam heeft heel de dag energie nodig, dus geef dit je lichaam ook!
9. Kies bij het koken vaker voor grillen, uit de oven, uit de de airfryer of koken en halveer bij bakken de hoeveelheid (vloeibare) vetten die je gebruikt.
Door deze switch te maken vermijdt je veel onnodige extra vetten in je eetpatroon.
10. Drink dagelijks minimaal 1.5L.
Dit is dan misschien wel de laatste en meest voor de hand liggende tip maar eigenlijk wel de belangrijkste gezien water bijna voor elk proces in je lichaam nodig is!
Met deze 10 relatief simpele tips moet het lukken een gezond voedingspatroon te creëren. Wil je wat meer begeleidding bij hoe dit er voor jou specifiek uit kan zien of hoe je jezelf deze nieuwe gewoontes aanleert? Dan ben je altijd welkom om even in gesprek te gaan.
'En hoe zit het dan met vitamines en andere supplementen?'. Dit is een gestelde vraag als het om starten gezond eten gaat.
Belangrijk vind ik hierbij altijd dat je eerst een gezond voedingspatroon opbouwt en daarna kiest welke goede(!) supplementen je toe kunt voegen aan je voeding om er voor te zorgen dat je wat extra ondersteunt wordt (zie hiervoor bv. Nutribites Supplementen - Premium by nature).
Comments