top of page

Waarom kan ik mij nu nooit aan mijn voornemens/doelen houden?

Goede voornemens, in januari wordt je er mee overspoelt, de een stopt met alcohol, de ander gaat drie keer per week sporten en een volgende wil eindelijk eens echt minderen met zoveel snoepen. Nu, vier maanden later, horen we vaak niets meer over al die goede voornemens. Enerzijds omdat de voornemens vaak daar bij blijven, voornemens in plaats van daadwerkelijke actie, en anderzijds omdat men het vaak niet is gelukt om de nieuwe gewoonte vol te houden. Herkenbaar? Voor mij wel. Maar hoe komt het nou dat het ons, ondanks ons enthousiasme en overtuiging, toch niet lukt om door te zetten?

In deze blog deel ik de ervaringen die ik samen met mijn cliënten in de afgelopen tijd hierover heb opgedaan.

 

Doelen opschrijven

1.      We weten niet wat we precies willen Niet, ik heb toch een duidelijk voornemen? Hoor ik je denken. Helaas denken we vaak dat we duidelijk weten wat we precies willen, maar vaak blijkt in de praktijk dat we dit eigenlijk niet duidelijk genoeg voor ogen hebben.

Zo willen we ‘minder alcohol drinken’, ‘meer gaan sporten’ of ‘gezonder gaan eten’. En alhoewel voor iedereen duidelijk is wat je hier mee bedoelt is het totaal niet duidelijk hoe dit er praktisch uit moet zien.

Voorbeeld: Je eet nooit fruit en eet je nu 2 keer per week een appel, dan eet je inderdaad gezonder. Maar ik denk dat we het er allemaal mee eens zijn dat twee maal per week fruit eten je voedingspatroon niet direct ‘gezond’ maakt. Waar het dus op neer komt is dat je je voornemens moet kunnen vertalen naar duidelijke, praktische, dagelijkse handelingen waarvan je kunt nagaan of het is gelukt ze uit te voeren. Als we bij het voorbeeld van gezonder eten blijven, bedenk dan wat voor jou gezonder eten is; dagelijks 200gr groente, dagelijks 1 stuk fruit, dagelijks minimaal 1,5l vocht, etc. Deze dingen kun je per week goed bijhouden voor jezelf.


2.      We willen te veel

Met name in het nieuwe jaar willen we vaak een grote verandering doormaken. We willen niet alleen gezonder eten, maar ook 4x per week gaan sporten, stoppen met roken, vaker langs je ouders, meer wandelen, dagelijks lezen en meer met vrienden afspreken. Allemaal mooie en leuke doelen maar als je van jezelf verwacht dat je al deze doelen in dezelfde periode gaat behalen, dan kom je waarschijnlijk van een koude kermis thuis. We overschatten vaak wat we in een korte periode kunnen veranderen en onderschatten hoeveel moeite het ons meestal kost om een gedragsverandering door te voeren. Maak je voornemens zo klein dat je bijna zeker weet dat dit je wel gaat lukken. Gaat dit een tijdje goed? Zet dan een tandje bij en maak het iets uitdagender of neem er een klein doel bij.

Zo heb je op de lange termijn waarschijnlijk een hoop meer bereikt!

 

3.      We hebben geen duidelijke motivatie voor ogen

Een vraag die ik mijn cliënten vaak stel is; waarom wil je afvallen? Nog zeer geregeld krijg ik op deze vraag geen duidelijk motiverend antwoord. Mensen noemen graag gezonder te willen zijn, zeggen dat het beter voor ze is en vertellen dat ze zich weer wat lekkerder willen voelen. Alhoewel dit allemaal goed klinkt zou dit mij niet motiveren om ’s ochtends mijn bed uitkomen voor die ene sportles of om dat heerlijke gebakje eens te laten staan op een verjaardag.

Ook in dit geval vergeten we vaak onze motivatie kleiner en praktischer te maken. Ik laat mijn cliënten hier dan ook altijd even over nadenken: wat zou (in dit geval) afvallen je in jouw leven op dagelijkse basis nou voor verbetering brengen?

Door rustig de dag door te nemen komen mensen uiteindelijk vaak met veel tastbaardere motivatie; Ze willen geen pijn meer aan hun knieën hebben als ze gaan zitten, willen langer met hun kind buiten kunnen spelen zonder moe te worden, willen weer gemakkelijker hun veters dicht kunnen doen, willen weer in de mainstream winkels kunnen shoppen..etc.

Deze doelen zijn niet alleen heel duidelijk maar als ik deze doelen hoor, hoor ik ook een duidelijk verlangen, en iets waar je naar verlangt daar wil je graag voor werken.

 

4.      We zijn te ongeduldig

In onze snelle maatschappij zijn we steeds ongeduldiger. Boodschappen kunnen we bestellen en hebben we binnen een half uur binnen. Als we iets willen weten pakken we google erbij en een minuut later vertelt Wikipedia ons haarfijn hoe iets precies in elkaar zit. Wanneer we voornemens of doelen voor onszelf hebben gesteld willen we de resultaten daarvan het liefst direct zien. Ook al snappen we dat we na 1 sportles niet direct zichtbare buikspieren hebben, gaan we er onbewust waarschijnlijk wel vanuit dat we na twee weken sporten toch een lekkere conditie hebben opgebouwd of onze strakke broek al wat lekkerder zit. Waar ik eerder al noemde dat we vaak overschatten hoeveel we in een korte periode voor elkaar kunnen krijgen, zie ik dat we vaak ook overschatten hoe snel resultaten zichtbaar zijn. Door deze verkeerde verwachting, raken we te snel teleurgesteld en hebben we eerder de neiging om op te geven omdat we denken ‘dat het toch niet werkt’.


5.      Er is niets of niemand die je verantwoordelijk houdt voor je acties

Een voornemen uiten is al een kleine vorm van het afleggen van verantwoordelijkheid voor je gedrag. Maar afgezien van de paar mensen, die je met een simpel antwoord gemakkelijk kunt afpoeieren wanneer ze er naar vragen, heb je geen echte stok achter de deur om daadwerkelijk te doen wat je jezelf had voorgenomen. Dus vraag anderen om jouw stok achter de deur te zijn! Sommige mensen hebben het idee dat dit zwak is en vinden dat ze dit zelf toch wel moeten kunnen. Voornemens zijn er echter meestal niet voor dingen die we gemakkelijk zelf aan kunnen passen, anders zouden we ons gedrag waarschijnlijk al aangepast hebben. Het feit dat je iets als specifiek voornemen neemt zegt meestal dus dat het iets is waar je waarschijnlijk op verschillende momenten moeite mee zal hebben om je er aan te houden. In dat geval kan een externe stok achter de deur dus heel helpend zijn. Denk hierbij aan een vriend die je elke week vraagt of het gelukt is om te sporten, je moeder met wie je dagelijks appt of het is gelukt geen sigaret op te steken of je coach met wie je wekelijks om tafel zit om naar je eetpatroon te kijken. Heb jij behoefte aan begeleiding? Vraag dan nu jou gratis kennismakingsgesprek aan!


Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page