Een groot deel van onze bevolking is bezig met afvallen en er zijn 1000 theorieën over wat daarvoor de perfecte manier is. Wat mij betreft is hiervoor niet 1 juiste manier maar zijn er wel bepaalde dingen die juist wel of juist niet helpend zijn. Lees hieronder 6 acties die je wil vermijden tijdens jouw afvalproces.
#1 Dieethoppen.
'Een goed dieet begint altijd de volgende dag', of liever nog aankomende maandag. En lukt het niet goed om het dieet vast te houden of zie je niet zo gauw effect dan beginnen we de maandag erop toch liever met een nieuw dieet dat we online voorbij hebben zien komen.
In onze huidige samenleving willen we eigenlijk op elk gebied vooral snel resultaat zien. We hebben geen geduld meer en zoeken naar een snelle beloning. Tijdens het afvallen kan dit er gauw toe leiden dat we van het ene dieet of voedingspatroon hoppen naar het andere vanwege het uitblijven van direct resultaat. Zo eten we de ene week keto, een volgende week denken we toch maar intermittent fasting te gaan proberen en de week erop volgen we een fruitdieet.
Allen zullen op deze manier weinig effect hebben. De boodschap is dan ook; heb geduld! Geloof in het feit dat je uiteindelijk de resultaten wel zal zien maar weet ook dat je lichaam even nodig heeft.
Überhaupt het volgen een uitgeschreven dieet waarin precies staat wat je wanneer moet eten zou ik meestal afraden, met name omdat dit nooit voor eeuwig vol te houden en je niet zelf leert hoe je op een gezonde manier kan eten.
#2 Te veel focus leggen op details.
Afvallen kan vaak een frustrerend en lang traject zijn. Je lichaam werkt niet altijd even goed mee en je moet vaak veel geduld hebben om de gewenste resultaten te behalen. Dit maakt dat we vaak (onbewust) op zoek gaat naar DE TIP die hierin het verschil gaat maken. Het feit dat jij deze blog aan het lezen bent, zegt hierbij mogelijk al genoeg ; ).
Zowel online als offline worden we overladen met tips die kunnen helpen bij het afvallen. Dit zorgt er soms voor dat we de focus op de verkeerde dingen leggen.
Een voorbeeld hiervan is een te grote focus leggen op de tijdstippen dat je eet omdat je ooit ergens hebt gelezen dat dit iemand heeft geholpen. Natuurlijk is het goed om regelmatig te eten maar of je je lunch nou om 12.00 of om 13.00 uur neemt maakt uiteindelijk vrij weinig uit.
Ook de leus dat je na 8 uur ’s avonds niets meer zou mogen eten is wat mij betreft onzin, dat ligt helemaal aan de indeling van jouw dag. Als je iets na 8 uur eet kom je er niet ineens meer van aan. Wanneer je de neiging hebt om ’s avonds te veel te snacken kan het in sommige gevallen wel helpend zijn om voor jezelf een afkaptijd te stellen waarna je (in principe) niets meer wilt nemen. Waar je ’s avonds op de bank nog trek in hebt is namelijk meestal niet de meest gezonde keuze. Maar maak dit vooral geen te strenge regel! Focus je in plaats daarvan op de basis, zoals genoeg drinken, elke dag groente en fruit, 3-6 eetmomenten etc.
#3 Denken dat met name sporten de oplossing is.
De gedachten dat we hetgeen we hebben gegeten er wel even af kunnen sporten, moeten we heel gauw laten varen.
Niet alleen omdat het geen gezonde manier is van over eten en sporten na te denken maar vooral omdat het gewoonweg niet waar is.
Sporten is voor erg veel zaken, zowel op mentaal als fysiek vlak, enorm goed en kan zeker ook wel bijdragen aan je afvalproces maar heeft niet zo’n groot effect als we soms denken. Of je afvalt wordt voor ongeveer 80% bepaald door wat je eet en voor ongeveer 20% door hoeveel je beweegt. Ga dus vooral lekker bewegen maar focus je daarnaast zeker ook op het stap voor stap aanpassen van je voeding.
#4 Zo snel mogelijk proberen af te vallen.
Je wilt graag afvallen, dat zou ook gezonder zijn voor je lichaam, dus hoe sneller je afvalt hoe beter toch?
Helaas werkt dat niet helemaal zo. Snel afvallen is in bijna alle gevallen niet goed voor je lichaam omdat snel afvallen vaak betekent dat je te weinig belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt en/of te veel van je lichaam vraagt. Wanneer men snel afvalt komt dat over het algemeen namelijk door veel te weinig eten, te streng diëten of bijvoorbeeld extreem veel sporten.
Gezien wordt daarnaast dat het snel verliezen van gewicht veel vaker samengaat met het na korte tijd weer gemakkelijk aankomen dan wanneer iemand langzaam afvalt. Dit noem je het welbekende jojo-effect. Lees in deze blog hoe jojo-en werkt en hoe je ervan af komt. Om op de lange termijn blijvend af te vallen is gestaag gewicht verliezen dus een stuk beter! Als gezonde richtlijn kun je aan circa 0.5kg per week aanhouden, alhoewel dit voor elk lichaam en situatie natuurlijk verschilt.
#5 Jezelf voeding verbieden.
Als we willen afvallen, begint we vaak met het schrappen van bepaalde producten uit ons voedingspatroon. We nemen geen chips meer, mogen geen ijs meer eten en genieten niet meer van pizza of patat.
Vaak worden hierbij ook hele voedingsgroepen, zoals de koolhydraten of vetten, als boosdoeners gezien en kiezen we er voor om deze te vermijden of drastisch te verlagen.
De ervaring leert dat dit op de langer termijn geen goed idee is! Je lichaam heeft namelijk alle voedingsgroepen nodig, dus ook koolhydraten en vetten. Daarnaast is het voornemen om nooit meer iets ongezonds te nemen niet alleen onrealistisch maar ook (mentaal) niet gezond. Wanneer iemand langere tijd ongezondere producten heeft gemeden is het kans op overeten van deze producten na verloop van tijd alleen maar groter.
Probeer in plaats van het verbieden van producten de inname ervan liever te verminderen. Zo kun je het goed volhouden en heb je op lange termijn beter resultaat!
#6 Denken dat je het alleen moet kunnen.
Het veranderen van een eetpatroon waar je mogelijk al jarenlang aan gewend bent kan enorm lastig zijn. Gewoontes veranderen is meestal al een uitdaging, maar al helemaal als er, overal waar je komt, verleidingen zijn die je risico verhogen om weer terug te vallen in oude gewoontes.
Het is niet voor niets dat meer dan 50% van onze bevolking kampt met overgewicht en er honderden coaches zijn die mensen hier bij begeleiden. In mijn praktijk vind ik het hierbij vooral belangrijk iemand te leren over gezonde voeding en het aanpassen van hun niet helpende gewoontes en gedrag zodat ze dit op de lange termijn goed zelf kunnen blijven toepassen.
Je moet zelf de verandering maken maar je hoeft dat niet alleen te doen! Dus kies voor jouw gezondheid en schakel hulp in!
Heb je interesse in wat de begeleiding van gevoel voor eten voor jou kan betekenen? Stuur me hieronder een berichtje!
Comments