top of page

8 adviezen om op een gezonde manier af te vallen.1. DOE RUSTIG AAN!

Te snel afvallen betekent vaak dat je te weinig eet. Dit is niet gezond, niet lang vol te houden en werkt alleen op de korte termijn. Om op een gezonde manier af te vallen kun je gemiddeld rekening houden met ongeveer een halve kilo afvallen per week, maar let op; dit is een gemiddelde! Hoe hard het bij jou gaat ligt aan allerlei factoren, zoals hoeveel gewicht je te verliezen hebt, je genen, hoe vaak je al een dieet gedaan hebt en bijvoorbeeld hoe oud je bent.


2. VERANDER JE EETPATROON IN KLEINE STAPJES.

Rigoureuze veranderingen zijn meestal niet gemakkelijk en niet goed vol te houden. Probeer daarom klein te beginnen en telkens 1 kleine stap te nemen richting een gezonder leefpatroon. Begin bijvoorbeeld met je ontbijt, neem dit dagelijks en maak het gezond. Als dit een tijdje goed gaat en je hier aan gewend begint te raken start je met iets nieuws, zoals het regelmatig en 6x per dag eten. Zo bouw je het langzaam op, voelt het niet als een te grote taak en ervaar je succes waardoor je gemotiveerd raakt door te gaan.


3. VERBIED GEEN VOEDINGSMIDDELEN, JE MAG ALLES!

Als ik jou nu vraag om niet aan een rode hamer te denken, weet ik dat dat nu het enige is dat je voor je ziet. Met eten werkt dit precies zo. Hoe harder je roept dat je bepaalde producten niet mag, hoe liever je ze wil eten. Stop daar dus mee! Want na een periode van onthouding volgt vaak (ongecontroleerd) overeten. Gun jezelf geregeld wat ‘ongezonds’, zo wordt deze ongezonde keuze minder interessant. Blijf tegen jezelf benoemen dat je alles altijd mag eten, maar dat je geregeld liever een gezondere keuze maakt. Deze nieuwe mindset is voor velen wennen en kan dan ook even duren voordat je hier aan gewend bent, maar oefening baart kunst!!


4. KOM IN BEWEGING!

Alhoewel het afvallen voor 80% bepaald wordt door jou voedingspatroon kan dagelijkse beweging en sporten zeker mee helpen. Probeer dagelijks wat meer te bewegen, door vaker te wandelen, meer de fiets te pakken en vaker de trap te nemen. Bekijk hier wat leuke actieve uitjes. Daarnaast is het voor je gezondheid belangrijk om af en toe ook echt even heel actief bezig te zijn. Dus probeer minimaal 2 keer per week te sporten en daarbij je hartslag wat te verhogen. Wanneer je aan krachttraining doet en je spiermassa hierdoor toeneemt verhoogd ook je dagelijkse verbranding, wat je tijdens het afvallen goed kan gebruiken.


5. ZORG VOOR VOLDOENDE SLAAP EN RUST & LEER OMGAAN MET STRESS.

Het effect van voldoende rust en slaap op je gewicht wordt vaak onderschat. Wanneer iemand niet goed slaapt of continu gestrest is kan dit een negatieve invloed hebben op je afvalproces. Ik zal je het ingewikkelde hormonale verhaal besparen maar weet dat je lichaam bij continu te weinig slaap en veel stress vaak geen zin meer heeft in afvallen. Daarnaast is het natuurlijk ook lastiger om jezelf ertoe te zetten om te sporten en bijvoorbeeld voor jezelf te koken wanneer je gestrest en moe bent. Ga daarom op tijd naar bed en ga opzoek naar dingen die jou helpen om beter met stress om te gaan.


6. ZOEK JOUW STOK ACHTER DE DEUR, WANT MOTIVATIE KOMT EN GAAT.

Jullie kennen het wel, de ene dag ben je enorm gemotiveerd en de andere dag kan je je nergens toe zetten. Dit is niet per se erg en hoort nou eenmaal bij het leven, maar wanneer je bepaalde doelen wil bereiken is het wel belangrijk dat we leren omgaan met dit soort dagen. Hoe je het op je slechtste dag doet bepaald immers jou progressie! Het kan daarom helpend zijn om bepaalde gewoontes aan te leren of een bepaalde stok achter de deur in te bouwen zodat je je motivatie wat minder nodig hebt. Denk hierbij aan iemand om mee te sporten of een coach met wie je bespreekt hoe je week is verlopen.


7. STEL (HAALBARE) DOELEN EN BELOON JEZELF.

Maak voor jezelf specifiek wat je precies wil behalen en schrijf deze doelen op. Belangrijk hierbij is dat je het doel realistisch maakt; begin klein en bouw je doelen langzaam uit. Denk bij het opstellen van doelen niet alleen aan hoeveel gewicht je wil verliezen, maar juist aan kleine subdoelen als ‘elke dag even naar buiten gaan’ of ‘maximaal 1 keer per week alcohol drinken’. Helpend kan het hierbij zijn om jezelf bij het behalen van deze kleinere tussendoelen ook te belonen (met iets anders dan eten) voor je harde werk!


8. LET OP WAT JE DRINKT!

Dat voldoende drinken (minimaal 1.5L) belangrijk is is geen verassing, maar hoe essentieel dit kan zijn in je afvalproces weet niet iedereen. Nog veel te vaak hebben mensen het idee dat ze honger hebben terwijl er eigenlijk sprake is van dorst. Door voldoende water te drinken voorkom je dus dat je te veel extra’s neemt enkel omdat je dorst hebt. Let op: ik zeg hierbij niet dat water een goede vervanger is voor eten, voldoende eten is het allerbelangrijkste!! Let daarnaast op wat je drinkt. Enorm veel dranken bevatten veel suiker en calorieën. Hetzelfde geldt voor alcohol; ongezond en calorierijk. Vermijd beide zo veel mogelijk!


Heb jij als doel om af te vallen, maar heb je hier wat hulp bij nodig? Ik wil graag jou stok achter de deur zijn! Stuur me een berichtje om te kijken of we bij elkaar passen!

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page