top of page

9x inspiratie voor een gezond ontbijt.

Wil jij je dag gezond en lekker beginnen? Kijk vanaf nu elke dag uit naar je ontbijtje met onderstaande mogelijkheden!



- Warme havermout of pap

Een heerlijk energie- en vezelrijk ontbijtje. Kies voor havervlokken of bijvoorbeeld Brinta, voeg melk of water toe en verwarm in de magnetron of in een pannetje. Je kunt hier elke dag een nieuw ontbijtje mee creëren door het te combineren met verschillende toppings. Mijn favoriete zijn fruit (warm/koud), nootjes, (warme) chocolade, pindakaas, kaneel, eiwitpoeder en zaadjes. - Overnight oats

Voor overnight oats geld een beetje hetzelfde als voor de havermout, alleen dan maak je het de dag van te voren klaar en verwarm je het niet maar doe je het in een afsluitbare pot in de koelkast. Zo heeft het ontbijtje de hele nacht om alle smaken lekker in te laten trekken. Voor degene die niet zo’n ochtend mens is is dit een perfecte start van de dag. Knapperige toppings kun je de ochtends zelf het best pas toevoegen.

- Kwark en (griekse) yoghurt

Een goede bron van eiwitten en dus een ontbijtje waar je geruime tijd vol van zal zitten. Heerlijk met een of meer van al eerder genoemde toppigs maar ook perfect met muesli of granola.

- Volkoren Knäckebröd of crackers

Hou je van een wat lichter ontbijtje? Kies dan voor crackers of knäckenbröd. Door de volkoren variant te nemen zorg je voor lekker veel vezels waardoor je er wel geruime tijd vol van zit!

- Eitjes

Als je wat meer tijd hebt in de ochtend kan een eitje een heerlijke start van de dag zijn. Varieer door je eitje(s) de ene keer te koken, een andere keer te bakken of er een omelet van te maken en ze een volgende keer als muffin in de oven te doen (receptje). - Bananen pannenkoekjes

Heb je nog wat meer tijd over, probeer dan heerlijke bananen pannenkoekjes van bijvoorbeeld banaan, havervlokken en melk. Je kunt ze gemakkelijke eiwitrijker maken door wat proteïnepoeder toe te voegen. Bak af, bestrooi met je favoriete toppings en geniet van dit luxe maar toch gezonde ontbijtje (receptje).

- Smoothie

Vind je het fijn om je ontbijt mee te nemen voor onderweg? Maak dan een vullende smoothie met een basis van fruit en een zuivelbron en varieer door bijvoorbeeld havervlokken en groentes, toe te voegen. Alhoewel een smoothie een prima gezonde keuze is is het wel belangrijk om je er bewust van te zijn dat je van een smoothie vaak relatief minder snel vol zit dan wanneer je alle producten die erin zitten apart op zou eten. Let er dus op dat je bv. niet overdreven veel fruit gebruikt in je smoothie. - Chiapudding

Combineer gezonde chiazaadjes met melk, roer door, zet 5 min in de koelkast, roer nogmaals door en laat daarna een nachtje in de koelkast staan (receptje). Voeg in de ochtend iets als griekse yogurt en fruit toe en geniet!

- Volkoren boterhammen

Voor ons Nederlanders is een boterham nou niet per se heel spannend. Maar omdat een lekkere verse boterham toch wel genieten kan zijn en ook nog eens gezond is kon ik hem niet uit dit rijtje weg laten. Verkies volkoren boterhammen boven harde of zachte broodjes!


Vind jij het lastig om je eetpatroon aan te passen of in te schatten hoeveel je bijvoorbeeld moet nemen? Stuur mij gerust een berichtje met je vraag, ik help je graag verder!

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page